Grzegorz Brudko (właśc. Mirosław Grzegorz Brudko, ur. 11 maja 1938 r. w Warszawie) – polski bandżysta, kompozytor, aranżer oraz autor tekstów piosenek. Ukończył studia na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej. Nie jest absolwentem żadnej szkoły muzycznej. Grę na banjo oraz techniki kompozytorskie opanował samodzielnie.

Kariera muzyczna

Jako bandżysta zadebiutował już w czasie studiów, grając w jazzowych zespołach akademickich Medicus, Real Jazz Band oraz Beat back Step Jazz. Były to grupy specjalizujące się w muzyce dixielandowej. Najbardziej kojarzony jest z grupą Hagaw, której był założycielem. Grał w niej na banjo, a także był kierownikiem muzycznym tego zespołu (1964-1979).

W 1979 roku miał poważną kontuzję ręki, wskutek czego musiał zrezygnować z kariery instrumentalnej. Nie rozstał się jednak z muzyką – nadal komponował i właśnie na tej twórczości się skoncentrował. Pisał dla zespołów, solistów oraz dla potrzeb filmu. Tworzył też aranżacje.

Współpracował stale z grupą Hagaw, a także z Krystyną Giżowską, Wojciechem Rajewskim i Andrzejem Rosiewiczem. Jest współautorem znanej piosenki Samba wanna blues oraz autorem tekstu piosenki My tańczymy jak brat z siostrą (wykonywanych przez Andrzeja Rosiewicza).

Dyskografia

  • 1967 Asocjacja Hagaw: Do you love Hagaw? (LP, Muza SXL-0388)
  • 1970 Andrzej Rosiewicz: Asocjacja Hagaw i Andrzej Rosiewicz (LP, Muza SXL-0699)
  • 1975 Andrzej Rosiewicz: Asocjacja Hagaw & Andrzej Rosiewicz (LP, Muza SX-1244)
  • 1977 Asocjacja Hagaw: Asocjacja Hagaw, Andrzej Rosiewicz, Ewa Olszewska (LP, Muza SX-1490)
  • 1980 Andrzej Rosiewicz: UFO – Żniwo (LP, Pronit SLP-4005/6)

Wybrane kompozycje

Piosenki

  • Bo ten demon charleston
  • Cichutko płaczę
  • Dziś tutaj na tej pryczy
  • Hallo, Mr Gatsby
  • Moje wcielenie kulinarne
  • Nie męcz mnie
  • Samba wanna blues
  • Traktat o niezdecydowanej

Muzyka filmowa

  • 1976 Na każde wezwanie (reż. Leszek Komorowski)
  • 1977 Klaustrofobia (reż. Janusz Połom)

Utwory instrumentalne

  • Będę gangsterem
  • Blaszany charleston
  • Knur – stworzątko boże
  • Na otomanie tańcząc jazz
  • Pamiętnik pewnego impertynenta
  • Serce kochanka
  • Szewc kowala buch przez łeb
  • Taniec z czasów Górnego

Bibliografia
Wolański R., Leksykon Polskiej Muzyki Rozrywkowej, Warszawa 1995, Agencja Wydawnicza MOREX, ISBN 83-86848-05-7, tu hasło Brudko Grzegorz, s. 24.

Źródło: Wikipedia

Related Post